Hilla

                                                     


Hilla, lakka, valokki, suomuurain – hyvällä marjalla on monta nimeä. Näiden ojittamattomilta soilta löytyvien väripilkkujen sato on tänä vuonna jopa erittäin hyvä. Omiin koreihimme tätä herkullista marjaa on löytynyt vasta kourallinen, mutta jostain se oranssina hohtava hillasuo vielä löytyy.

 

Lakan hienostunut maku tulee hyvin esille ihan tuoreeltaan omana itsenään. Se sopii hyvin makeisiin leivonnaisiin ja ihan vaan esimerkiksi kermavaahdon kanssa tarjoiltuna. Toki siitä voi valmistaa myös hilloa ja nauttia siitä perinteisesti leipäjuuston kanssa. Millainen sinun suosikkireseptisi on?

 

Valokkeja on käytetty rohtona ainakin 1800-luvulta lähtien esimerkiksi virtsatieinfektioiden hoitoon. Elias Lönnrot on sanonut suomuurainten olevan veren-sivelittäviä, kuumetauteja vilvoittavia ja hyödyllisiä punataudin, keripukin ja keuhkotaudin hoidossa. (1)  Näille Lönnrotin sanoille ei ole tieteellistä näyttöä, mutta valokki sisältää paljon hyviä bioaktiivisia aineita, kuten vitamiineja ja fenolisia yhdisteitä sekä kuitua. Finelin mukaan C-vitamiinia on runsaasti (61,6 mg/100 g) ja lisäksi se on hyvä E-vitamiinin lähde (3 mg/100 g). Hillasta löytyy myös A, K ja B-ryhmän vitamiineja. Ellagitanniinit ovat lakan yleisimmät fenoliset yhdisteet. 

 

Valokin terveysvaikutuksia on tutkittu enimmäkseen kokeellisesti. Lupaavia viitteitä on saatu hillan suolistosyöpäkasvainten kasvua estävästä (2) ja heikentävästä vaikutuksesta (3) kokeellisissa suolistosyövän malleissa. Vaikutukset liitettiin lakan sisältämiin ellagitanniineihin. Ellagitanniineiden ajatellaan heikentävän  tulehdusta, muuttavan mikrobiprofiileja ja hillitsevän syöpään liittyvää energia-aineenvaihduntaa suolistossa.

 

Essi Päivärinta havaitsi väitöskirjassaan lakkauutteen hidastavan paksusuolen syöpäsolujen liikkumista ja vähentävän syövän kehittymiselle välttämätöntä solujenvälistä signalointia (4). Näiden kokeellisten tutkimusten perusteella lakkauute voisi mahdollisesti estää syövän etenemistä. Tulokset tulisi kuitenkin vahvistaa ihmisillä pitkäkestoisissa tutkimuksissa, mutta siinä on omat hankaluutensa. Kaiken kaikkiaan marjojen tai sen ainesosien syöpää ehkäiseviä vaikutuksia on vaikea todistaa. Vaatisi vuosien (vuosikymmenten) tutkimustyön ihmisillä, jotta vaikutukset voitaisiin todistaa vedenpitävästi.

 

Sen sijaan, on monia epidemiologisia tutkimuksia, joista on saatu viitteitä marjojen ja kasvispitoisen ruokavalion syöpää (erityisesti suolistosyöpää) ehkäisevästä vaikutuksesta (5). Näiden vaikutusten taustalla luultavimmin ovat bioaktiiviset yhdisteet – kuten lakan tapauksessa ellagitanniinit –  ja niiden yhdistelmävaikutukset sekä marjojen sisältämä kuitu. Vaikuttaa myös siltä, että lakalla on suotuisia vaikutuksia aterianjälkeiseen insuliininsäätelyyn. Itä-Suomen yliopistossa hillan vaikutuksia vehnäleivän nauttimisen jälkeiseen insuliinivasteeseen (6). 150 g hillasosetta tasoitti vehnäleivän syömisen jälkeistä sokeripiikkiä terveillä naisilla.

 

Pohjois-Suomessa lakan poiminta-aika on vasta alkamassa ja muuallakin Suomessa ehtii vielä hyvin. Toivomme hillahulluuden iskevän mahdollisimman moneen – siitä vaan kaverin kanssa suolle valokeista nauttimaan!

 

Kuuntele Marjapommi podi täällä:

- SoundCloud: https://soundcloud.com/user-954157633/t1-jakso-4-valokki

-Spotify: https://open.spotify.com/episode/7M0O7KCDtSkLQq09ILSpla?si=JLDuykngTUOZmBXsiOc9ZQ

 

Ensi viikolla meidän aiheena on herukat. Kuulumisiin!

 

Marjaisin terveisin,

Anne ja Sari

 

 

 

Lähteet:

1.       1. Rautavaara T. Miten luonto parantaa. WSOY 1980.

2.      2.  Misikangas M, Pajari AM, Päivärinta E, et al. Three Nordic berries inhibit intestinal tumorigenesis in multiple intestinal neoplasia/+ mice by modulating beta-catenin signaling in the tumor and transcription in the mucosa. J Nutr. 2007;137(10):2285-2290. doi:10.1093/jn/137.10.2285

3.       3. Pajari AM, Päivärinta E, Paavolainen L, et al. Ellagitannin-rich cloudberry inhibits hepatocyte growth factor induced cell migration and phosphatidylinositol 3-kinase/AKT activation in colon carcinoma cells and tumors in Min mice. Oncotarget. 2016;7(28):43907-43923. doi:10.18632/oncotarget.9724

4.      4.  Päivärinta E. Cloudberry (Rubus chamaemorus) and Its Components as Chemopreventive Constituents in ApcMin Mice and Human Colon Adenocarcinoma Cells, 2017. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/181363.

5.   5. Song  M,  Garrett  WS,  Chan  AT.  Nutrients,  foods,  and  colorectal  cancer  prevention. Gastroenterology 2015;148:1244-60.

6.    6.   Riitta Törrönen, Marjukka Kolehmainen, Essi Sarkkinen, Kaisa Poutanen, Hannu Mykkänen, Leo Niskanen, Berries Reduce Postprandial Insulin Responses to Wheat and Rye Breads in Healthy Women, The Journal of Nutrition, Volume 143, Issue 4, April 2013, Pages 430–436, https://doi.org/10.3945/jn.112.169771

Kommentit