Puolukka

 



On loppukesän kuulas ilta. Kuljet metsässä, hengität sisääsi raikasta ilmaa. Huomaat erilaisia kirpeitä sävyjä metsän tuoksussa ja näet auringonsäteiden loistavan puiden lomasta. Kumarrut mättäälle, nappaat sormiisi punaisia pyöreitä marjapommeja. On puolukoiden aika.

Puolukka on metsämarjoistamme runsassatoisin ja sen aika alkaa juuri olla käsillä näin elokuun loppupuolella. Hyvän säilyvyytensä ansiosta puolukkaa on käytetty Suomessa paljon. Puolukan sisältämä bentsoehappo on tehokas säilöntäaine, jonka ansiosta puolukkasurvos on säilynyt aitassa kevääseen saakka. Puolukasta on valmistettu esimerkiksi vispipuuroa ja ruismarjapuuroa. Omat suosikkimme ovat näiden lisäksi puolukkasmoothie ja maltillisesti sokeroidut puolukat hirvipadan tai poronkäristyksen seuralaisena. Raikkaan aamuherätyksen saa puolukkamehushottista ja virkistäväksi saunajuomaksi voi sekoittaa puolukkamehua ja kivennäisvettä.

Puolukka ei mitenkään erityisesti loista vitamiinipitoisuudellaan. Se sisältää C-vitamiinia sekä A, K ja B-ryhmän vitamiineja maltillisesti. E-vitamiinipitoisuus on puolukassa kohtuullinen (1,5 mg/100 g) ja siitä saakin käyttää ravitsemusväitettä ”E-vitamiinin lähde”. Puolukan varsinaisia tehoaineita ovat sen sisältämät fenoliset yhdisteet, joista eniten löytyy antosyaaneja ja proantosyanidiineja. Resveratroli on tummista viinirypäleistä lähtöisin oleva punaviininkin tehoaine. Tätä paljon tutkittua resveratrolia löytyy myös puolukasta, enemmän kuin muista metsämarjoistamme. Puolukka sisältää myös kversetiiniä, minkä tiedetään olevan mm. voimakas antioksidantti.

Tutkimustietoa tästä supermarjasta on vasta vähän. Ihmisillä tehtyjä tutkimuksia on puolukan vaikutuksista vehnäleivän, sokerin tai tärkkelyksen aiheuttamiin verensokeri- ja insuliinipitoisuuksiin. Tutkimuksissa verensokerin säätelyyn tarvittavan insuliinin määrä näytti vähenevän puolukan vaikutuksesta. (1, 2, 3)

Annen väitöskirjatyössä havaittiin, että kylmäpuristettu puolukkamehu alensi koholla ollutta verenpainetta (hoitovaikutus) kokeellisessa verenpainetaudin mallissa. Vastaavasti enemmän fenolisia yhdisteitä sisältänyt kylmäpuristettu puolukkamehu paransi verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle. Tutkimuksissa nähtiin viitteitä myös anti-inflammatorisista, eli matala-asteista tulehdusta alentavista vaikutuksista. (4)

Suomessa on tehty tutkimusta myös puolukan vaikutuksista runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaan metabolisiin ja inflammatorisiin muutoksiin kokeellisessa lihavuusmallissa. Tässä Riitta Ryytin tutkimuksessa puolukkajauhe rehuun sekoitettuna vähensi runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaa painonnousua ja sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrää. Positiivisia vaikutuksia oli nähtävissä myös veren kolesteroli ja glukoositasoihin sekä matala-asteiseen tulehdukseen. (5)

Puolukassa on siis potentiaalia! Nämä lupaavat tulokset kokeellisista tutkimuksista kuitenkin vaativat kliinisiä tutkimuksia vahvistuksekseen.

Siitä vaan metsään ja mättäille hengittämään raikasta ilmaa! Nappaa mukaasi edes kourallinen punaisia marjapommeja.

Kuulumisiin kahden viikon kuluttua! Silloin kurkistetaan tyrnin raikkaaseen maailmaan.

 

Kuuntele Marjapommi podi täällä:  

https://soundcloud.com/user-954157633/t1-jakso-7-puolukka

https://open.spotify.com/episode/1RaTF5t6Z8lwDXJbTxYz13?si=j2I9fa6zTFOwgksJWsSldg

 


 

Marjaisin terveisin,

 

Anne ja Sari

 

 

Viitteet:

 

Törrönen R ym. Postprandial glucose, insulin, and free fattyacid responses to sucrose consumed with blackcurrants and lingonberries in healthy women. Am J Clin Nutr, 2012, 96:527-533

 

2.  Törrönen R ym. Berries reduce postprandialinsulin responses to wheat and rye breads in healthy women. J Nutr 2013, 143: 430-436

 

3.  Törrönen R ym. Postprandial glycaemic response to berry nectars containing inverted sucrose. J Nutr Sci 2017, 6: e4, 1-7

 

4. Kivimäki A, Lingonberry juice, blood pressure, vascular function and inflammatory markers in experimental hypertension.    https://helda.helsinki.fi/handle/10138/307040, 2019

 

5.   Ryyti R, Hämäläinen M, Peltola R, Moilanen E. Beneficial effects of lingonberry (Vaccinium vitis-idaea L.) supplementation on metabolic and inflammatory adverse effects induced by high-fat diet in a mouse model of obesity. PLoS One. 2020;15(5):e0232605. doi:10.1371/journal.pone.0232605




 

 

 

Kommentit