Aronia

 


 

Mitä sinulla tulee mieleen aroniasta? Ehkäpä tienvarsia ja takapihoja koristava pensas, jonka marjat ovat happamia ja pahanmakuisia. Kaunis ruska pensaisiin kyllä tulee, kun pensaan lehdet muuttuvat hehkuviksi punaisen eri sävyiksi. 

Kannattaisi kuitenkin uhrata muutama ajatus siellä pihamaalla kasvavalle mustanpuhuvalle marjalle. Saatat vielä ehtiä poimimaan ne talteen, ennen kuin linnut nokkivat ne polttoaineekseen tulevalle etelänmatkalle. Aroniaa voi käyttää esimerkiksi hilloihin, mehuihin tai voi siitä tehdä viiniäkin. Usein sen kanssa käytetään omenaa hieman pyöristämään aronialle tyypillistä voimakasta makua.  

Aronia on heti mustikan jälkeen antosyaanipitoisin marjamme. Antosyaanit ovat fenolisia yhdisteitä, jotka antavat marjoille niille tyypilliset värit. Aroniassa antosyaaneja on runsaasti, hieman yli 400 mg/100 g. Syanidiini kuulostaa pahalta, mutta se on aronian sisältämä tehoaine, antosyaani. Vastaavasti mustikka sisältää syanidiinin lisäksi muitakin antosyaaniryhmiä; delfinidiiniä, petunidiiniä ja malvidiiniä. (1)

Aronia sisältää paljon myös prosyanidiineja. Nämä ns. kondensoituneet tanniinit ovat pitkäketjuisia polymeerejä, joilla on voimakas antioksidatiivinen vaikutus. (2) Luonnollisesti aroniasta löytyy myös vitamiineja, mineraaleja ja kivennäisaineita.

Nämä aronian fenoliset yhdisteet yhdessä vitamiinien kanssa vihjaavat marjan terveellisyydestä. Aroniaa on käytetty kansanlääkinnässä esimerkiksi verenpainetaudin hoidossa (3). Tässä ollaan luultavasti oltu oikeilla jäljillä, sillä aronian sydänterveyttä edistävistä vaikutuksista on jonkin verran myös kliinistä tutkimusnäyttöä.

Äskeittäin julkaistu yhteenvetotutkimus osoittaa, että aronian päivittäinen käyttö alentaa systolista verenpainetta. Tämä vaikutus nähtiin erityisesti yli 50-vuotiailla aikuisilla. (4) Yhteenvedossa oli mukana mm. eräs Suomessa tehty tutkimus, jossa 300 ml aroniamehua ja 3 g aroniajauhetta alensi verenpainetta, kun marjatuotetta käytettiin 16 viikon ajan. (5) Näyttöä on myös aronian verisuonten toimintaa edistävästä vaikutuksesta. (6)

Aronia näyttäisi vaikuttavan suotuisasti myös matala-asteiseen tulehdukseen ja oksidatiiviseen stressiin (5,7-8) sekä insuliinin säätelyyn vehnäleivän nauttimisen jälkeen (9). Näistä juttelemme vähän enemmän tuolla podin puolella.

Kannattaa siis kokeilla, kerää talteen ne takapihan aroniat tai kysäise naapurilta ja tutuilta voiko pensaista käydä napsimassa näitä mustia marjapommeja!

 

Kuuntele Marjapommi podi täällä:

SoundCloud:

https://soundcloud.com/user-954157633/t1-jakso-9-aronia

Spotify:

https://open.spotify.com/episode/4fNYNJuzoCCkB1ry0GAiH7?si=94bGIzcvQl2arghdSqaouQ

 

Seuraavalla kerralla suksitaan suolle karpaloiden perässä!

 

Marjaisin terveisin,

 

Anne ja Sari

 

 

 

Viitteet:

1) Koponen J, et al. Contents of Anthocyanins and Ellagitannins in Selected Foods Consumed in Finland. J  Agric  Food Chem. 2007 55 (4), 1612-1619. DOI: 10.1021/jf062897a

2) Hellström JK, et al. Proanthocyanidins in common food products of plant origin. J Agric Food Chem. 2009;57(17):7899-7906. doi:10.1021/jf901434d

3) Rautavaara T. Miten luonto parantaa. WSOY 1980.

4) Hawkins J, et al. Daily supplementation with aronia melanocarpa (chokeberry) reduces blood pressure and cholesterol: a meta analysis of controlled clinical trials, J Diet Suppl, 2020. DOI: 10.1080/19390211.2020.1800887

5) Loo BM, et al. Consumption of chokeberry (Aronia mitschurinii) products modestly lowered blood pressure and reduced low-grade inflammation in patients with mildly elevated blood pressure. Nutr Res. 2016;36(11):1222-1230. doi:10.1016/j.nutres.2016.09.005

6) Istas G, et al. Effects of aronia berry (poly)phenols on vascular function and gut microbiota: a double-blind randomized controlled trial in adult men, Am J Clin Nutr, 2019, 110(2), 316–329, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz075

7) Jurikova T, et al. Fruits of black chokeberry aronia melanocarpa in the prevention of chronic diseases. Molecules, 2017. 22(6):944. doi:10.3390/molecules22060944.

8) Pilaczynska-Szczesniak et al. The influence of chokeberry juice supplementation on the reduction of oxidative stress resulting from an incremental rowing ergometer exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005;15(1):48-58. doi:10.1123/ijsnem.15.1.48

9) TörrönenR, KolehmainenM, SarkkinenE, PoutanenK, MykkänenH, NiskanenL. 2013. Berries reduce postprandial insulin responses to wheat and rye breads in healthy women. J Nutr. 143(4):430–436. doi:10.3945/jn.112.169771.

 

 

 

Kommentit