Tyrni


Ajatuskin tyrneistä saa monen suupielet jonkinlaiseen irvistykseen. Tyrnien hapokas maku on haasteellinen, mutta ihanan raikas. Onneksi pieni määrä sokeria ei poista tyrnin useita terveysvaikutuksia! Mikä on sinun suosikkisi tyrniresepteistä? Pieni tujaus tyrnimehua tai marjoja sellaisenaan antaa vauhtia ja raikkautta päivään.

Tyrni on C-vitamiinipitoisin marjamme (140 mg/100g). Päivittäisen C-vitamiinisuosituksen täyttymiseen tarvitaan vain noin 50 g tyrnejä.  Tyrnistä löytyy muitakin mainioita ainesosia, kuten K- ja E-vitamiineja sekä hyviä rasvoja (alfalinoleiinihappo, linolihappo ja steroidit). Vitamiinit yhdessä fenolisten yhdisteiden kanssa toimivat mm. antioksidantteina elimistössä.

Fenoliyhdisteistä tyrni sisältää eniten flavonoleja ja sen erilaisia johdannaisia. Kasvuolosuhteet vaikuttavat merkittävästi näiden tehoaineiden pitoisuuksiin. Viileämmässä säässä esimerkiksi isoramnetiiniglykosidia kertyy marjoihin enemmän. (1)

Tyrniä ja tyrnin öljyjä on käytetty rohtoina yli tuhannen vuoden ajan esimerkiksi iho- ja limakalvovaurioiden hoitoon. Tyrnisosetta on käytetty myös ripulin hoitoon ja vastaavasti siemeniä ummetuksen hoitoon. Lehtiä ja kukkiakin on käytetty mm. reuman, yskän, ja ihottumien hoidossa (2). Rautavaara tiesi kertoa, että tyrnin lehtiä on syötetty hevosille, jotta niiden karva pysyisi kiiltävänä. Tähän viittaa tyrnin kreikkalainen tieteellinen nimi Hippophae.

Tieteellisissä tutkimuksissa positiivisia vaikutuksia on havaittu mm. erilaisten limakalvovaurioiden ja palovammojen hoidossa sekä paranemisessa. Lupaavaa näyttöä on saatu tyrniöljyn vaikutuksista atooppisen ihon hoidossa (3). Tyrniä ja sen ainesosia käytetäänkin useissa kosmetiikkavalmisteissa. Tyrnistä on saatu helpotusta myös kuivasilmäisyyden oireisiin. (4)

Tyrni tekee hyvää sydämelle.  Eräässä tutkimuksessa tyrniöljyn nauttiminen 30 päivän ajan laski korkeaverenpaineisten ihmisten verenpainetta ja vaikutti suotuisasti veren rasvaprofiiliin. (5) Nämä positiiviset rasvaprofiilin muutokset, eli kokonaiskolesterolin ja hapettuneen LDL-kolesterolin sekä triglyseridipitoisuuden lasku ja vastaavasti hyvän HDL-kolesterolin nousu tulivat esille myös usean tutkimuksen yhteenvedossa (6).

Tyrniä pidetään myös hyvänä flunssalääkkeenä, vaikka tieteellistä pohjaa väitteelle ei vielä ole saatu. Matala-asteista tulehdusta tyrni kuitenkin näyttäisi alentavan ja auttavan suun ja ruokatorven tulehdusten hoidossa (3,4).

 

Nappaa tyrnistä antioksidanttitujaukset syyspäiviin! Sydän, iho ja limakalvot kiittävät.

 

Kuuntele Marjapommi-podi täällä:  

https://soundcloud.com/user-954157633/t1-jakso-8-tyrni

https://open.spotify.com/episode/1BEXq6ILfxMfoJCcl3RjfL

 

Kuulumisiin viikon kuluttua! Silloin aiheenamme on aronia.

 

Marjaisin terveisin,

 

Anne ja Sari

 


 

Viitteet

 

1)      Kallio ja Yang. Tyrnimarjan ja sen öljyjen terveysvaikutuksia. 2018; 134(13):1371-8.

2)      Rautavaara T. Miten luonto parantaa. WSOY 1980.

3)      Yang B. Lipophilic components of sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides) seeds and berries and physiological effects of sea buckthorn oils. Väitöskirja. Turun yliopisto 2001.

4)      Larmo P. The health effects of sea buckthorn berries and oil. Turun yliopisto 2011.

5)      Vashishtha V., ym. Effect of seabuckthorn seed oil in reducing cardiovascular risk factors: A longitudinal controlled trial on hypertensive subjects. Clinical Nutrition. 2017: 36 (5): 1231-1238.

6)      Guo XF., ym. Review. Effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) on blood lipid profiles: a systematic review and meta-analysis from 11 independent randomized controlled trials. Trends Food SciTechnol 2017: 61:1-10.

Kommentit