Kesä maistuu marjaviinille

 


 

Marjapommin kesäkausi jatkuu viininmaistelulla. Itse emme viineistä paljonkaan tiedä, mutta iloksemme olemme saaneet vieraaksi Viinimuijien toisen puoliskon, Eeva Hakalan. Viinimuijat on Viinilehden tehokaksikko, ystävykset, Eeva Hakala ja Lulu Myllyniemi. Viinimuijat fiilistelevät rennon letkeästi lasillisen äärellä ja juttelevat viinistä kulloisenkin teeman ympärillä. Avainsanoja tekemisessä ovat ilo ja rentous – viinitietoa silti unohtamatta. Upeaa, että saatiin asiantuntija maistelemaan marjaviinejä sekä kertomaan meille viinin ja ruuan yhdistämisestä. Viinimuijia voi seurata Instagramissa tilillä @viinimuijat.

Marjaviini ja rypäleviinihän ovat ihan eri asia. Puhutaan oikeastaan eri tuotteesta, eikä niitä ole tarkoituskaan verrata keskenään. Marjaviinit ovat oma maailmansa. Erityisesti täällä meillä, jossa luonto on puhdasta ja raaka-aineet omaa luokkaansa, on mahdollista valmistaa mitä hienoimpia ja maukkaimpia viinejä luonnon ja metsän vivahteilla.

Viinin ja ruuan yhdistämisessä pätee muutama yleissääntö. Huomioi perusmaut; hapokkuus, makeus, suolaisuus, karvaus ja umami. Makealle makeaa, hapokasta hapokkaalle jne. Proteiinit kaipaavat tanniineja ja voimakkaan mausteinen ruoka makeutta sekä runsasta hedelmäisyyttä.

Tässä jaksossa pääsimme Eevan kanssa maistamaan Tammiluodon perinteistä omenaista siideriä ja samassa pihapiirissä sijaitsevan NUDEn vivahteikkaita siidereitä, joissa oli mm. ripaus sitruunaruohoa ja pinkkiä greippiä.  Viineistä maistelussa oli Hermannin viinitilan ja tislaamon Säde kuohuviiniä, Lumo valkoviiniä sekä Lumo punaviiniä.

Kaikki maistetut juomat yllättivät positiivisesti. Ne ovat laadukkaita ja taidolla valmistettuja. Juomat herättivät paljon ajatuksia ja niissä ilmeni monenlaisia vivahteita. Makupareja löytyi helposti useampia. Vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi Säde-kuohuviiniä maistoimme tastingin jälkeen vietnamilaissävytteisten Banh Mi –tyyppisten täytettyjen sämpylöiden kanssa. Toimi todella hyvin! Lumo valkoviini toimisi varmasti hyvin esimerkiksi savustetun kalan kanssa ja siiderit salaattien, pastojen tai kevyiden kesäruokien rinnalla. Sekä maistetut viinit että siiderit maistuvat erinomaisesti myös sellaisenaan, hyvin jäähdytettyinä. Kuuntele lisää Eevan ajatuksia ja vinkkejä podcastistamme!

 

Marjapommin maistelujakso 

 

Marjaisin terveisin,

 

Anne ja Sari

 

PS. Seuraa meitä Instagramissa @marjapommit.

Kommentit