Mesimarjan viljelyn uudet tuulet

 

                                            Kuva: Harri Kokko

 

Marjapommi on tällä kertaa uuden äärellä. Oletko koskaan kuullut mesimarjasta? Mesimarja on aromaattinen ja makea kerrannaisluumarja, joka kuuluu vadelman kanssa samaan Rubus-sukuun. Mesimarjaa on aikoinaan kasvanut peltojen reunoilla, niityillä ja pientareilla. Nykyään mesimarjaa tavataan vähemmän. Se on harmi, sillä mesimarjan upea aromi on ainutlaatuinen.

Tämän viikon jaksossa saimme haastatteluun Harri Kokon Itä-Suomen yliopistosta. Hänellä jos jollain on mesimarjatietous hallussaan. Harri on tutkija ja biokemisti, jonka ensimmäiset mesimarjatutkimukset ajoittuvat 80-luvun alkuun. Saamme kiittää häntä myös puutarhoissamme kasvavista pensasmustikoista ja saskatooneista, hän on ollut tuomassa niitä Suomeen. Montaa muutakin marjoihin liittyvää projektia Harrilla on ollut, mutta keskitytään nyt siihen mesimarjaan.

Niin, mesimarjoille olisi tarvetta ja kysyntää. Tuotteet ovat suosittuja ja maut parhaimmillaan esim. mehuissa, hyytelöissä ja soseissa. Mesimarjaliköörit ovat teollisuudessa iso juttu. Pelkästään mesimarja-aromienkin tuottaminen on miljoonien bisnes. Ongelmana vain on se, että mesimarjan viljely on hankalaa. Kasvi itsessään on arka ja altis mm. mesimarjan lehtihomeelle. Tyypillisesti vain joka 2. ja 3. vuoden tuotanto onnistuu. Lisäksi poiminta on hidasta ja työlästä.

Onneksi Harrilla ryhmineen ja yhteistyökumppaneineen on ratkaisu tähän asiaan. He ovat kehittäneet mesimarjan teollista viljelyä. Viljelyssä on siirretty torniviljelystä ledien alla kasvatukseen. Kuulostaa hienolta! Jatkuvassa viljelyssä satoa saadaan koko ajan, ympärivuotisesti kahden – kolmen kuukauden sykleissä. Lisäksi tämäntyyppinen kasvatus on suurentanut marjojen kokoa, parhaat lajikkeet ovat jopa 4-6 gramman painoisia, vastaavasti luonnon mesimarjat painavat noin gramman. Aromianalyyseissä on varmistettu tärkeiden aromiaineiden, esimerkiksi mesifuraanin pitoisuudet.

Vastaavaa tekniikkaa on käytetty jo esimerkiksi salaattien ja yrttien kasvatuksessa. Sopivat olosuhteet on kuitenkin etsittävä jokaiselle kasville ja lajikkeelle erikseen. Mutta mahtavaa, tämähän varmasti on tulevaisuuden jatkuvasti kehittyvää tekniikkaa!

 

Kuuntele lisää mesimarjan viljelystä uusimmasta podcastista.  

Mesimarja, Harri Kokon haastattelu

 

 

Marjaisin terveisin,

 

Anne ja Sari

 

 



Kommentit