Marjapommin tiedepläjäys osa 1



Uutta tietoa marjoista: marjojen päivittäinen nauttiminen paransi koehenkilöiden muistia!

Tykkäätkö laittaa aamupuurosi päälle mustikoita? Surautatko mustaherukoista ja punaherukoista smoothien välipalaksi? Vai nautitko mieluiten päiväkahvin kanssa vadelmapiirakkaa ja tummaa suklaata? Hyviä uutisia; näillä päivittäisillä valinnoilla voi olla suotuisia vaikutuksia muistiin.

Faktaa tämän tueksi tuoreesta tutkimuksesta

Ikääntyessä hermoston rappeutumiseen liittyvät sairaudet kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauti lisääntyvät ja samoin muistisairaudet kuten dementia lisääntyy. Espanjalaisen Garcia-Corderon tutkimusryhmän kliinisessä kokeessa (2022) tutkittiin marjojen ja kaakaon nauttimisen vaikutusta aivojen toimintakyvyn merkkiaineisiin ja kognitiivisen suorituskyvyn paranemista erilaisilla muistitesteillä.

Tutkimukseen osallistui 60 tervettä 50 - 75 vuotiasta vapaaehtoista, jotka oli jaettu kolmeen ryhmään (á n=20) ja he nauttivat kaakaota, marjoja tai kaakaon ja marjojen seosta päivittäin yhteensä 12 viikkoa.

Marja-annos oli yksi teelusikallinen kuivattua marjaseosta päivässä (veteen, mehuun, jugurttiin, muroihin aamiaisella): kuivattuja punaherukoita (33,3%), mustaherukoita (33,3%), vadelmia (16,7%), mustikoita (16,7%), joista koehenkilöt saivat 100 mg antosyaaneja päivässä. Kaakaoannos oli yksi teelusikallinen päivässä (veteen, mehuun, jugurttiin, muroihin aamiaisella), josta koehenkilöt saivat 200 mg flavanoleja päivässä.

Kaikissa kolmessa ryhmässä muistitesteissä onnistuminen parani tilastollisesti merkitsevästi 12 viikon kokeen jälkeen! Kaikkein parhaat muistitestien tulokset olivat kaakaon ja marjojen seosta säännöllisesti nauttineella ryhmällä (saivat sekä antosyaaneja että flavanoleja).

Kannattaa siis nauttia joka päivä marjoja vähintään 100 g jossain muodossa. Ja ei yhtään haittaa, jos otat pari palaa suklaata kyytipojaksi – ihan vaan muistin edistämiseksi.

Viite: Garcia-Cordero J., Pino A., Cuevas C., Puertas-Martin V., San Romain R. and Pascual-Teresa S. Neurocognitive Effects of Cocoa and Red-Berries Consumption in Healthy Adults; Nutrients 2022, 14, 1.


Kommentit