Uutta tutkimustietoa marjoista: Marjaseoksen antosyaanit suojaavat hermosoluja rappeutumiselta solumalleissa

 


 

Lukuisat epidemiologiset ja kliiniset tutkimukset tukevat suosituksia marjojen, hedelmien ja vihannesten käytön terveyshyödyistä. Tässä espanjalaisen tutkimusryhmän työssä saatiin lisävahvistusta marjaseoksen suojaavasta vaikutuksesta ja mekanismeista hermosolujen rappeutumista vastaan. Pakkaskuivattu marjaseos sisälsi punaherukkaa 16.7%, mustaherukkaa 33.3%, vadelmaa 33% ja mustikkaa 16.7%. Työssä määritettiin huolellisesti polyfenolikoostumus marjaseoksessa ja siitä uutettujen polyfenolien vaikutus hermosoluihin solumalleissa. Marjaseos sisälsi pääasiassa antosyaaneja. Marjaseosta tutkittiin neurologisten vaurioiden solumallissa mittaamalla polyfenolien vaikutusta solujen elinkelpoisuuteen ja hapettumiseen. Hapettumisesta kertovien vapaiden happiradikaalien määrä oli merkittävästi alhaisempi marjauutteella käsitellyillä soluilla kuin käsittelemättömillä soluilla, kun niitä altistettiin hapettumista aiheuttavalle kemikaalille. Marjaseoksessa olevat antosyaanit ovat pääasiassa vastuussa marjaseoksen hapettumista estävästä vaikutuksesta. Nämä havainnot voivat kannustaa tämän tai vastaavan marjaseoksen käyttöön ennaltaehkäisevästi hermosolujen stressitilojen lievittämiseksi. Tulokset tukevat käsitystä siitä, että marjaseoksella on potentiaalia hermosolujen rappeutumisen ehkäisyssä ja tämäkin tutkimus tukee näyttöä marjojen hyödyllisyydestä päivittäisessä ruokavaliossa erityisesti ikääntyvällä väestöllä.

 

Viite: A Red-Berry Mixture as a Nutraceutical: Detailed Composition and Neuronal Protective Effect (Carballeda-Sangiao, N, Chamorro S, and Pascual-Teresa S.) Molecules 2021, 26, 3210

Kommentit